Biografie

Arnoud heeft het Möbius syndroom, dit is een aangeboren afwijking.

Wat is het Möbius syndroom?
Het Möbius Syndroom is een zeldzame aangeboren afwijking. De zesde hersenzenuw, die het oog opzij doet bewegen, en de zevende hersenzenuw, die voor het bewegen van de aangezichtsspieren zorgt, zijn niet aangelegd. Hierdoor hebben mensen met het Möbius Syndroom geen, of weinig mimiek. Ook sluit de mond niet en is er een afwijking aan de tong, waardoor de spraak moeilijk gaat. Het gebrek aan gelaatsuitdrukking en het niet kunnen glimlachen zijn kenmerkend voor het syndroom. Het syndroom wordt ook wel “een verborgen glimlach genoemd” Klompvoetjes, handafwijkingen en niet aangelegde spieren komen regelmatig voor. Een enkele keer is er sprake van een verstandelijke handicap, of van autisme.

Arnoud en Möbius
Bij de geboorte van Arnoud bleek hij klompvoeten te hebben en was zijn linker kant minder ontwikkeld. Hij heeft een klein handje en mist de krachtspier en spieren in de schouder. Er ontbreekt gezichtsuitdrukking, niet kunnen lachen .Afwezigheid van oogbewegingen, gevoelige ogen door niet kunnen knipperen. Voeding-,slik- en verslikproblemen. Beperkte beweging van de tong, waardoor spraakproblemen.

Hij heeft zijn benen maanden in het gips gehad en geopereerd voor achillespeesverlenging. Veel aangepast schoeisel gedragen. Op twee jarige leeftijd is hij geopereerd aan zijn ogen, deze zijn in Leiden in het midden geplaatst. Hij kan zijn ogen niet naar buiten draaien, hierdoor een stukje minder zicht. Ook is hij aan zijn linkerhand geopereerd hier zijn de vingertjes van elkaar gehaald. Deze zaten met een vliesje aan elkaar.

Sport
Arnoud is op zes jarige leeftijd gaan voetballen. Dit heeft hij gedaan tot de senioren. Hij was veel geblesseerd aan zijn benen/voeten. Hij heeft nog een korte periode hard gelopen, maar ook hier geblesseerd. In 2010 is hij met de plaatselijke Fietsclub mee gaan fietsen in Z-Limburg, dit was het begin van zijn fiets carrière. In oktober 2011 heeft hij deel genomen aan de talenten dag in Rotterdam, hier kwam hij in contact met Eelke van de Wal. Deze nodigde hem in 2012 uit om bepaalde weekenden op Papendal mee te fietsen. De wedstrijden welke hij fietst komt hij uit in de klasse C1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>