• WK baan Rio 2018

  Donderdag 22 maart:
  Kwalificatie 3km achtervolging

  In ochtend starte ik in rit 3 van de 3km achtervolging kwalificatie. Ik startte als één van de favorieten voor een medaille.

  Daar was het startschot, 12 rondes vol er tegen aan. De omstandigheden waren ongunstig, daarom heb ik de keuze gemaakt om wat rustiger te beginnen

  Naar 4 rondes probeerde ik wat versnellen, maar dat lukt niet goed. Ik moest er hard voor knokken om de rondes vlak te houden. Met nog 4 rondes te gaan zag ik mijn tegenstander in de rug. De tegenstander was mooi punt om mij op te richten. Twee rondes later haalde ik hem in en hebben ik nog twee rondes gestreden. Eenmaal over de finish zag ik mijn tijd, 4.00.872. Een dik persoonlijk recond en het bleek ook nog eens voldoende om te strijden voor het brons.

   

  Strijd om het brons

  In de avond was de rit om het brons. Li uit China was mijn tegenstander. In de ochtend reed hij 5 seconden sneller dan mij.

  Met de bondscoach overlegd en het doel voor deze rit; opnieuw een pr rijden. Ik ging sneller van start dan in de ochtend. Elke ronde liep de rondetijd op en de chinees kwam steeds dichterbij. De bondscoach zag de vermoeidheid komen en gaf na 8 ronden aan om het rustiger aan te doen. In ronde 11 werd ik ingehaald en was de wedstrijd voorbij. Energie gespaard om morgen op de 1 km voor de gouden medaille te strijden.

  Vrijdag 23 maart:
  1km tijdrit

  Deze datum stond groot omcirkeld, dit was de dag dat allemaal moest gaan gebeuren. Hier trainde en leefde ik voor.

  Vijf, vier, drie, twee, één, piep! Daar ging ik van start, vier ronden alles geven en afzien. Na de eerste ronde merkte ik al dat ik niet de snelheid had die ik normaal heb. En dan loop je achter de feiten aan, bij een 1 km tijdrit moet alles moet kloppen. Maar ik bleef alles geven, want het gevoel zegt ook niet altijd alles. Over de finish gekomen zag ik een tijd van 1.13.048, niet mijn snelste tijd. Toen wist ik gelijk dat deze tijd niet snel genoeg was om het goud te winnen. Mijn grootste concurrent, Li uit China, was vier tienden sneller. In Tokyo 2020 moet het echt gebeuren, kreeg ik van iedereen te horen. Met deze zilveren medaille, een lijst met verbeterpunten en nog ruim twee jaar te gaan moet het gaan lukken.
  startIMG_2006 uitslag IMG_2005 podiumIMG_2007

  Kwalificatie scratch 10 km
  In mijn klasse deden zeven renners mee en de eerste drie mogen door naar de finale. Ik vond dat ik zeker bij de eerste drie moest zitten, dat was ik aan mijn stand verplicht.
  Daar klonk het startschot, vanaf het begin werd er gelijk flink hard gereden. Een Spanjaard en een Canadees heb ik niet meer gezien. Daarom wist ik dat ik mij moest richten op de derde plaats.
  Halverweg de koers gingen een Amerikaan en ik er vandoor. De Amerikaa wist dat ik de betere sprinter was. Hij heeft van alles geprobeerd om mij af te schudden. De Amerikaanse coach werd er onrustig van. Met nog twee en halve ronden te gaan, ging ik van bovenaf volle bak aan. Dit was een verrassing voor de Amerikaan, want ik heb hem niet meer terug gezien. Ruim voor de finish kon ik rustig aan doen en was de derder plaats voor mij. Op naar de finale!
  Zondag 25 maart
  Teamsprint
  Op zondag stond als eerste de teamsprint op het programma. Ons team bestond uit Stijn (achternaam), Daniël (achternaam) en ik. Wij hadden hier nog nooit voor getraind. Toch wilden wij graag mee doen om te kijken wat de mogelijkheden zijn. En wij konden ook nog eens punten halen voor team NL.
  Mijn start was moeizaam. Ik moest toch wel wennen aan mijn sprintstuur. Na de eerste bocht kon ik vol gaan, na de tweede bocht zette ik Stijn en Daniël af. Een ronde later zette Stijn, Daniël weer af, zodat hij een ronde later kon finishen. Samen waren wij goed voor de zevende tijd.
  Gelijk na de rit zeiden wij tegen elkaar: “Hier gaan wij op trainen, het kan veel beter én het is leuk. Volgend jaar is het WK in ons eigen land, daar laten wij ons graag zien.
  team IMG_2038
  Finale scratch
  Ik wist van te voren dat ik kansloos was voor een medaille. Wij starten met de klasses C1 t/m C3, waardoor ik tegen veel betere tegenstanders moest rijden.
  In overleg met de bondscoach namen wij de gok om met een zwaar verzet te fietsen. Hopelijk kon ik op deze manier de groep bij blijven. Het was toch iets te zwaar, waardoor ik niet snel genoeg op gang kon komen. Ik kon de groep niet bijhouden. Halverwege de koers besloot ik om uit te stappen. De finale halen was het doel en dat is mij gelukt.
  Al met al kijk ik redelijk tevreden terug op het WK. Een nieuw persoonlijk record op de 3km achtervolging. Zilver op de 1km, waar ik eigenlijk voor goud kwam. En genoeg verbeterpunten om mee aan de slag te gaan waar ik ontzettend veel zin in heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>